Switching – Wat gebeurt er als je brein even ‘uit’ staat?

Deep Switching is een verstoring in het overlevingssysteem van ons brein. Het ontstaat als reactie op een situatie die als onhoudbaar wordt ervaren. Ons zenuwstelsel grijpt dan in om ons te beschermen – met als gevolg: kortsluiting.

Wat is switching precies?

Switching wordt veroorzaakt door overbelasting van het limbisch systeem en de hersenstam – met name structuren zoals de amygdala, thalamus, PVG, PHG en PAG.

Een eenvoudige metafoor: denk aan je computer met te veel programma’s tegelijk open. Je cursor reageert niet meer, alles staat vast. De enige oplossing is vaak: even alles afsluiten, herstarten en opnieuw opstarten.

Zo werkt het ook in ons brein bij switching: door overbelasting schiet het systeem in een beschermingsmodus. Informatie komt even niet door en de verwerking ligt stil – net als bij een vastgelopen computer.

Herkenbaar voorbeeld uit het dagelijks leven:

Je loopt naar een andere kamer met een duidelijk doel – maar zodra je daar aankomt, weet je niet meer waarom je er bent. Je brein lijkt het even te zijn vergeten. Je kijkt om je heen, probeert terug te halen wat je wilde doen, maar het blijft blanco. Pas als je weer in beweging komt of je ontspant, komt het terug.

Dat is een moment van switching: je brein sloeg tijdelijk een zijpad in door stress of mentale overbelasting, en even was de verbinding weg.

Wanneer wordt switching problematisch?

Af en toe een moment van verwarring is normaal. Maar wanneer deze switching zich telkens herhaalt, en een gewoonte wordt, dan ontstaat er een beperkend patroon. Het brein grijpt automatisch terug op de overlevingsreactie, ook wanneer dat niet meer nodig is.

Bijvoorbeeld:

  • Iedere keer als je een rekensom moet maken, voel je paniek en blokkeer je
  • Tijdens een toets weet je ineens niets meer, terwijl je het thuis goed beheerst
  • Bij stress verval je steeds in dezelfde vermijdende reactie

Het gaat dan niet om een gebrek aan intelligentie of motivatie, maar om een vastgelopen brein in een specifieke context.

Hoe kun je switching doorbreken?

In mijn praktijk gebruik ik onder andere LEAP – een methode binnen de kinesiologie die zich richt op het herstel van communicatie tussen verschillende hersengebieden. LEAP helpt om:

  • Switching patronen te herkennen
  • De overlevingsreactie te verzachten
  • Informatie weer vrij te laten stromen
  • Bewuste keuzes terug te brengen in stressvolle situaties

Switching is geen zwakte. Het is een slimme overlevingsstrategie van het brein – die alleen soms vergeten is hoe en wanneer hij weer “uit” mag.

Wil je ontdekken of switching bij jou een rol speelt? Neem gerust contact op of plan een kennismaking in.

Wil je ontdekken of switching bij jou een rol speelt? En hoe we dit via een diepgaande aanpak kunnen doorbreken?

Lees dan verder op de pagina over LEAP – Life Enhancement Acupressure Program, waarin je ontdekt hoe deze methode zich specifiek richt op het herkennen en herstellen van switching-patronen in het brein. Neem gerust contact op of plan een kennismaking in.